In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
Sparen voor je pensioen

Sparen voor uw pensioen

Vanaf 1 januari 2023 is de fiscale oudedagsreserve (FOR) afgeschaft. Er mogen ook geen bedragen meer worden toegevoegd aan een bestaande FOR. Wat heeft dit voor impact voor ondernemers? En hoe kan de ondernemer dan wel sparen voor zijn pensioen?

Wat is de fiscale oudedagsreserve?

De Fiscale oudedagsreserve is een reserve die de ondernemer in staat stelt om een bedrag ten laste van zijn fiscale winst te reserveren. Deze reservering mag hij op een voor hem geschikt moment omzetten in lijfrente. Pas zodra de ondernemer de reservering omzet in lijfrente wordt hierover belasting in rekening gebracht. Maar wat is lijfrente dan precies? Lijfrente is een soort fiscaal voordelige manier voor extra inkomen die periodiek uitbetaald wordt vanaf een bepaald moment. Bijvoorbeeld als u met pensioen gaat of voor uw partner als u (de ondernemer) overlijdt.

Waarom is de FOR afgeschaft?

Het kabinet heeft de FOR afgeschaft om te voorkomen dat ondernemers hun oudedagsreserve gebruikten om belastinguitstel te krijgen. Over het bedrag van de winst dat de ondernemers reserveerden voor hun FOR zorgde voor een lager belastbaar inkomen en dus voor een lagere inkomstenbelasting. Het afschaffen zorgt volgens het kabinet voor een meer gelijke belastingheffing van werknemers ondernemers en aandeelhouders.

Wat als ik al een fiscale oudedagsreserve heb opgebouwd?

Indien u een FOR op de balans heeft staan dan blijven de regels gelden rond het afbouwen. Een ondernemer kan op elk moment zijn FOR omzetten in een bij de wet toegestane lijfrente. De FOR hoeft pas verplicht afgebouwd te worden wanneer hij zijn onderneming geheel of gedeeltelijk staakt, de AOW-leeftijd heeft bereikt of niet meer voldoet aan het urencriterium.

Sparen voor je pensioen als ondernemer is dus niet meer mogelijk met de FOR. Hoe kan je als ondernemer dan nu nog sparen voor je pensioen?

Sparen voor uw pensioen

U kunt uw geld opzijzetten voor uw pensioen in speciale pensioenproducten zoals een geblokkeerde bankspaarrekening of met een lijfrenteverzekering. U heeft hierbij de optie om periodiek, zoals per maand, of een bedrag ineens te storten bij de verzekeraar of bank. Dit bedrag is tot een bepaald bedrag aftrekbaar. Het bedrag dat u spaart in een lijfrente wordt pas belast met inkomstenbelasting op het moment van uitkering. Dit levert tot en met u met pensioen gaat een fiscaal voordeel op, maar u kan pas weer over het geld beschikken totdat u met pensioen gaat.

Sparen voor uw pensioen

Een ondernemer kan er ook voor kiezen om zelf geld te sparen voor zijn pensioen. Dit kan bijvoorbeeld in cash, fysiek goud of een indexfonds. Het voordeel is dat de ondernemer op elk moment over zijn geld kan beschikken totdat hij met pensioen gaat. Het nadeel is dat dit vermogen wordt belast als vermogensbelasting.

Het is aan te raden om elke maand een (klein) bedrag voor het pensioen aan de kant te zetten. Vergeet ook niet om dit door te rekenen in uw uurtarief. Hoe groter het bedrag dat elke maand aan de kant gezet kan worden voor het pensioen, hoe groter de uitkering is als u met pensioen gaat. Er zijn vele sites te vinden op het internet die voor uw situatie berekenen hoeveel u opzij moet zetten voor een goed pensioen.

Het is aan te raden om contact op te nemen met een specialist voordat u kiest op welke manier u uw pensioen regelt. Pensioen is maatwerk en is voor elke ondernemer anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis