In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
Het urencriterium

Het urencriterium – hoe jij belasting kan besparen

Voldoet u aan het urencriterium? Dan kunt u een flinke som aan belasting besparen. U komt dan namelijk in aanmerking voor verschillende soorten ondernemersaftrek. Deze aftrek zorgt ervoor dat uw belastbare winst lager wordt en dat u dus minder belasting betaalt.

Van welke aftrekposten kan ik gebruik maken?

Er zijn verschillende soorten aftrekposten met ieder zijn eigen voorwaarden. Als je niet voldoet aan het urencriterium mag je geen gebruik maken van deze aftrekposten. De belangrijkste zijn:

  •  Zelfstandigenaftrek
  •  Startersaftrek
  •  Meewerkaftrek
  •  Oudedagsreserve

Hoe kom ik in aanmerking voor het urencriterium?

Om voor het urencriterium in aanmerking te komen moet u in het kalenderjaar minimaal 1225 uren aan uw onderneming(en) hebben besteed. Tevens moet u meer tijd besteden aan uw onderneming dan aan andere werkzaamheden zoals bijvoorbeeld uw baan in loondienst. Indien u in 1 van de 5 voorgaande jaren geen ondernemer was dan hoeft u niet te voldoen aan deze laatste voorwaarde.

Wat als ik mijn onderneming in de loop van het jaar opricht?

Heeft u plannen om een onderneming op te richten aan het einde van het jaar? Indien u gebruik wilt maken van het urencriterium is het mogelijk verstandig om uw onderneming pas aan het begin van het volgende boekjaar te starten. U mag de 1225 uren namelijk niet herrekenen naar de periode dat u ondernemer bent. Ook als u in de loop van het jaar bent gestart moet u minimaal 1225 uur aan uw onderneming besteden.

Urencriterium bij ziekte en zwangerschap

  • Moest u uw werk in het kalenderjaar tijdelijk onderbreken wegens zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.
  •  Bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid heb je als onderneming recht op een verlaagd urencriterium. U moet in het kalenderjaar minimaal 800 uur hebben aan uw onderneming hebben besteed om in aanmerking te komen voor de startersaftrek.

 

Maakt u als ondernemer deel uit van een samenwerkingsverband (VOF of Maatschap) met verbonden personen dan tellen in de volgende situaties uw gewerkte uren niet mee voor het urencriterium:

 

  • Alleen de verbonden personen genieten winst uit de onderneming en u dus niet.
  • Het samenwerkingsverband is ongebruikelijk en u doet voornamelijk meer ondersteunende werkzaamheden.

Welke uren tellen mee?

Alle uren die u besteedt aan uw onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn zowel de uren die u in rekening brengt aan uw klant (directe uren), maar ook bijvoorbeeld de tijd die u besteedt aan het opstellen van uw facturen en offertes, het opzetten en bijhouden van uw administratie, het volgen van cursussen of het maken van een zakelijke website (indirecte uren).

Is het verplicht om een urenadministratie te voeren?

Het is niet altijd verplicht om een urenadministratie te voeren. Heeft u bijvoorbeeld naast uw bedrijf geen andere inkomsten dan is het aannemelijk voor de Belastingdienst dat u aan het urencriterium voldoet. Wel is het verstandig om de hoeveelheid tijd die u aan uw onderneming besteedt wel aannemelijk te maken. De bewijslast ligt namelijk bij u als ondernemer. Dit kunt u bijvoorbeeld doen aan de hand van een agenda, een Excel sheet, offertes, een kilometerregistratie en facturen van gevolgde cursussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis