Activa zijn de bezittingen van je bedrijf en staan aan de linkerkant van de balans. De activa balansposten weergeven de waarde van bijvoorbeeld je bedrijfspand, je bedrijfsauto, je voorraad, het debiteurensaldo en het saldo van je bank en/of kas. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de vaste activa en de vlottende activa. De vlottende- en vaste activa vormen samen het totaal aan bezittingen in je onderneming.
Vaste activa
Vaste activa zijn bezittingen die langer dan een jaar in de onderneming blijven en een aanschafswaarde hebben van boven de € 450,- excl. btw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijfspand, je zakelijke laptop en mobiel, je zakelijke bedrijfsauto en de kantoorinrichting zoals het meubilair. Omdat het bedrijfsmiddel langer dan een jaar in je onderneming blijft, mag je de aanschafwaarde niet in één keer boeken in de kosten. De kosten moeten worden afgeschreven over meerdere jaren en geven daarmee de slijtgage van een bedrijfsmiddel weer. Lees hier hoe je een bedrijfsmiddel moet afschrijven.
Tot de aanschafwaarde behoren de aankoopprijs plus de bijkomende kosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten zoals installatiekosten, leverings- en afhandelingskosten, adviseurskosten en montagekosten.
De vaste activa kan worden onderverdeel in:
- Materiële vaste activa: bedrijfsgebouwen, machines, installaties, inventaris, computer, vervoersmiddelen, terreinen, etc.
- Immateriële vaste activa: vergunningen, goodwill, software, patenten, etc.
- Financiële vaste activa: deelnemingen (aandelen) in andere bedrijven.
Als ZZP’er krijg je waarschijnlijk alleen te maken met materiële vaste activa.
Vlottende activa
Vlottende activa zijn bezittingen die minder dan een jaar in de onderneming blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorraad, debiteuren, overlopende activa en liquide middelen zoals kasgeld en een zakelijke bankrekening. Vlottende activa kan snel worden omgezet in geld. Een andere benaming voor vlottende activa is bedrijfskapitaal.
De vlottende activa kan worden onderverdeeld in:
- Voorraden
- Vorderingen zoals debiteuren
- Overlopende activa
- Effecten
- liquide middelen