In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat-is-bruto-omzet-en-netto-omzet en het verschil met de winst

Wat is bruto-omzet en netto-omzet?

De bruto-omzet is de totale opbrengst exclusief btw die je met je bedrijf binnenkrijgt door het verkopen van producten of diensten, zonder aftrek van de kosten die je hebt gemaakt en zonder aftrek van kortingen, bonussen en rabatten. Dit wordt ook wel de totale omzet. De bruto-omzet kan je met de volgende formules berekenen:

  • Voor een handelsonderneming: bruto-omzet = afzet * verkoopprijs.
  • Voor een dienstverlenende onderneming: bruto-omzet = gewerkte uren * uurtarief.

Het woord afzet in de formule van de handelsonderneming betekent de hoeveelheid verkochte producten in een bepaalde periode. 

Voorbeeldberekeningen bruto-omzet

Voorbeeld 1: groothandel

Een groothandel in laptops verkoopt aan een elektronicawinkel 10 laptops voor € 500,- exclusief btw per stuk. De inkoopprijs van de laptops voor de groothandel is € 300,- exclusief btw. Met de winkel is afgesproken dat ze een korting van 2% ontvangen. De elektronicawinkel heeft 2 laptops retour gestuurd naar de groothandel wegens defecten. De totale opbrengsten bereken je als volgt:

bruto-omzet = 10 laptops * € 500 = € 5000,-

Zoals je ziet in het bovenstaande rekenvoorbeeld kijk je voor de bruto-omzet alleen naar de afzet en de verkoopprijs, alle gemaakte kosten om het product te kunnen verkopen laat je buiten beschouwing.

Voorbeeld 2: dienstverlenende ZZP’er

Stel een ZZP loodgieter heeft een bepaalde week 30 uur gewerkt. Hij heeft zijn klanten 5 procent korting gegeven en heeft diverse kosten gemaakt zoals het huren van een bedrijfsauto. Om zijn bruto-omzet te berekenen bekijken we niet naar de hoeveelheid verkochte producten (afzet) en de verkoopprijs, maar naar zijn gewerkte uren en zijn uurtarief. Zijn uurtarief is € 30,- per uur exclusief btw en kortingen. De totale opbrengsten van de week bereken je als volgt:

bruto-omzet = 30 uur * € 30 = € 900,-

Wat is netto-omzet?

De netto-omzet is gelijk aan de bruto-omzet minus alle gegeven kortingen en retourzendingen. De netto-omzet vertegenwoordigd de totale inkomsten vòòr kosten.

  • Voor een handelsonderneming: netto-omzet = afzet * verkoopprijs – alle retourzendingen en kortingen. Oftewel netto-omzet = bruto-omzet – alle retourzendingen en kortingen.
  • Voor een dienstverlenende onderneming: netto-omzet = gewerkte uren * uurtarief – alle retourzendingen en kortingen. Oftewel netto-omzet = bruto-omzet – alle retourzendingen en kortingen.

Voorbeeldberekeningen netto-omzet

Voorbeeld 1: groothandel

We pakken weer even het voorbeeld van de groothandel erbij van het rekenvoorbeeld van de bruto-omzet. De groothandel verkoopt 10 laptops voor € 500,- exclusief btw per stuk. De inkoopprijs van de laptops voor de groothandel is € 300,- exclusief btw. Met de winkel is afgesproken dat ze een korting van 2% ontvangen. De elektronicawinkel heeft 2 laptops retour gestuurd naar de groothandel. De bruto-omzet was berekend op € 5000,-. Om de netto omzet te berekenen zetten we eerst even alle gegeven kortingen en retourzendingen op een rijtje:

  • Gegeven kortingen: 10 * € 500 * 2% = € 100,-
  • Retourzending laptops: 2 * € 500 = € 1000,-

De netto-omzet bereken je als volgt:

Netto-omzet = € 5000 – € 100 – € 1000 = € 3900,-

Voorbeeld 2: dienstverlenende ZZP’er

We pakken weer even het voorbeeld van de ZZP loodgieter erbij van het rekenvoorbeeld van de bruto-omzet. De loodgieter heeft 30 uur gewerkt. Hij heeft zijn klanten 5 procent korting gegeven en heeft diverse kosten gemaakt zoals het huren van een bedrijfsauto. Zijn uurtarief is € 30,- per uur exclusief btw en kortingen. De bruto-omzet was berekend op € 900,-. Om de netto omzet te berekenen zetten we eerst even alle gegeven kortingen en retourzendingen op een rijtje:

  • Gegeven kortingen: 30 * € 300 * 5% = € 45,-
  • Er is geen sprake van retourzendingen: € 0,-

De netto-omzet bereken je als volgt:

Netto-omzet = € 900 – € 45 = € 855,-

Wat is het verschil tussen de netto-omzet en de winst?

Veel mensen denken dat de netto-omzet gelijk is aan de winst. Dat is niet zo. De netto-omzet vertegenwoordigt de totale inkomsten vóór kosten, terwijl de winst het uiteindelijk overgehouden geld van een bedrijf weergeeft nadat alle kosten en uitgaven in mindering zijn gebracht op de totale opbrengsten. De winst geeft dus aan wat er daadwerkelijk is verdiend in een bepaalde periode. Hierom is de winst ook een veel belangrijkere maatstaf dan de omzet voor het bepalen van de financiële gezondheid van een bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis