In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat is de jaarafsluiting

Wat is de jaarafsluiting?

Met een jaarafsluiting sluit je de administratie van dat jaar af. Er kunnen dan geen nieuwe boekingen meer gemaakt worden in dat jaar. Dit voorkomt dat er boekingen in de verkeerde periode plaatsvinden. Bovendien zijn de balans en winst-en-verliesrekening na het afsluiten van het jaar helemaal kloppend en kunnen deze worden gebruikt voor de aangifte inkomstenbelasting. Als eenmanszaak is het niet verplicht om het jaar af te sluiten.

Controle voor de jaarafsluiting

  1. Voordat je het jaar afsluit is het belangrijk dat alle boekingen goed worden gecontroleerd en dat er eventuele correcties worden aangemaakt. Ook moet je controleren of alle facturen en bonnetjes van dat jaar wel geboekt zijn. Zodra je dat allemaal hebt gedaan is het van belang om je banksaldo te controleren. Als alles goed geboekt is, moet namelijk het banksaldo op 31 december in je boekhoudprogramma gelijk zijn met het banksaldo op 31 december in je bank. Ook het kassaldo moet worden gecontroleerd
  2. Als je een vaste activa op de balans hebt staan, is de volgende stap het boeken van de afschrijvingskosten. Hierdoor wordt de waarde van de activa op de balans minder en worden de afschrijvingskosten in de winst-en-verliesrekening meegenomen.
  3. Als je producten op voorraad hebt voor de verkoop is het belangrijk dat de voorraad die je in bezit hebt, wordt gecontroleerd met de voorraad in je administratie. Indien er verschillen zijn die niet verklaard kunnen worden, moeten deze verschillen worden afgeboekt in de administratie. De voorraadwaarde moet op 31 december gelijk zijn aan de daadwerkelijke voorraad op 31 december.

Het jaar afsluiten

  1. Zet het saldo van de balans op 31 december op € 0,-. Hiervoor maak je een memoriaalboeking aan met de rekening eindresultaat en de tegenrekening privé opnamen en stortingen.
  2. Nu kan het boekjaar geblokkeerd worden. Voordat je dit doet, moet je er zeker van zijn dat alle stappen juist zijn doorlopen. Nadat het boekjaar is geblokkeerd, is het jaar afgesloten. Er kunnen nu geen nieuwe boekingen meer worden gemaakt in dat jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis