In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat is nominale waarde

Wat is de nominale waarde van een aandeel?

De nominale waarde is de waarde van het aandeel die in de statuten van een bv of nv staat vermeld. Het is de oorspronkelijke waarde van het aandeel en wordt vastgesteld bij de oprichting van een bedrijf. Door winstgevende activiteiten van het bedrijf worden de aandelen meer waard en wijkt de handelswaarde af van de nominale waarde. De handelswaarde van een aandeel kan dus sterk variëren terwijl de nominale waarde altijd gelijk blijft. Als een bedrijf opnieuw aandelen uitgeeft zal dit vaak tegen een hogere prijs dan de nominale waarde gebeuren. Het bedrag dat de aandeelhouders extra moeten betalen voor de aandelen wordt agio genoemd.

Boeking van het uitgeven van aandelen boven de nominale waarde.

Voorbeeld bv heeft besloten om 5000 aandelen uit te geven tegen een bedrag van € 10. De aandelen hebben een nominale waarde van € 6 per aandeel. Van de plaatsing van het aandelenkapitaal en de storting van het verschuldigde bedrag door de aandeelhouders wordt de volgende boeking gemaakt:

1010Bank€ 50.000
0910Aandelen in portefeuille (nominale waarde)€ 30.000
0940Agioreserve (bedrag boven nominale waarde)€ 20.000

Als er minder wordt ontvangen dan de nominale waarde, dan is er sprake van disagio en staat de rekening 0940 agioreserve debet in de journaalpost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis