In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat is desinvesteren

Wat is desinvesteren?

Het aankopen van een bedrijfsmiddel wordt investeren genoemd. Het bedrijfsmiddel gaat namelijk langer dan een jaar mee en wordt dus ook op de balans opgenomen. Het verkopen van een bedrijfsmiddel wordt desinvesteren genoemd. Hierbij wordt het bedrijfsmiddel van de balans afgehaald. De boekwaarde (het bedrag wat het bedrijfsmiddel op het moment waard is volgens de administratie) wordt dan afgeboekt waarbij zowel de aanschafwaarde als de cumulatieve afschrijvingen (totaal aan afschrijvingen) naar € 0,- worden teruggeboekt.

Hoe werkt desinvesteren?

Het is niet altijd zo dat de boekwaarde en de verkoopprijs van het bedrijfsmiddel gelijk zijn. Indien er een verschil is tussen de boekwaarde en de verkoopprijs van het bedrijfsmiddel, ontstaat er een positief of negatief resultaat. Als je bijvoorbeeld je bedrijfsauto verkoopt voor € 1000, terwijl de bedrijfsauto volgens je administratie nog maar € 0 waard is, heb je een positief verkoopresultaat op je vaste activa. Als je je bedrijfsauto verkoopt voor € 1000, terwijl de auto volgens de administratie nog € 2000 waard is, heb je een negatief verkoopresultaat op je vaste activa.

Bij verkoop van het bedrijfsmiddel wordt dus altijd eerst de boekwaarde op de verkoopdatum bepaald. De boekwaarde kan je in je administratie terugvinden op de balansrekening waarop het bedrijfsmiddel is geboekt – zoals bijvoorbeeld op de rekening hardware, inventaris, of vervoermiddelen. Vervolgens wordt het boekresultaat verkoop vaste activa berekend.

In de volgende journaalpost gaan we uit van het voorbeeld dat je je bedrijfsauto verkoopt voor € 1000 exclusief btw (€ 1210 incl. btw) , terwijl de auto volgens je administratie nog € 500 waard is (boekwaarde). Hier is dus sprake van een positief resultaat. Bij het versturen van de verkoopfactuur wordt de volgende journaalpost aangemaakt:

1300Debiteuren€ 1210
0150Vervoermiddelen€ 500
1630Btw af te dragen hoog€ 210
9010Resultaat verkoop vaste activa€ 500

Vervolgens wordt bij het ontvangen van het geld de volgende journaalpost gemaakt

1010Bank€ 1210
1300Debiteuren€ 1210

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis