In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat is een bedrijfsmiddel

Wat is een bedrijfsmiddel?

Bedrijfsmiddelen zijn goederen die bestemd zijn voor de uitoefening van het bedrijf en die tot de vaste activa behoren. Bedrijfsmiddelen hebben een aanschafwaarde van boven de € 450,- exclusief btw en gaan langer dan één jaar mee. Ze kunnen dus niet in één keer als kosten in de administratie worden geboekt en moeten daarom worden afgeschreven over meerdere jaren. Bedrijfsmiddelen zijn niet bestemd voor verkoop.

Voorbeelden van bedrijfsmiddelen zijn:

  • Materiële vaste activa: bedrijfsgebouwen, inventaris, vervoermiddelen, computers, terreinen en machines.
  • Immateriële vaste activa: software, vergunningen en goodwill.

Een voorbeeld ter verduidelijking:

Een zelfstandige loodgieter moet dagelijks naar klanten rijden om daar klusjes uit te voeren. De loodgieter koopt hiervoor een zakelijke auto. Omdat deze zakelijke auto bestemd is voor het uitoefenen van zijn bedrijf, een aanschafwaarde heeft van boven de € 450,- en er verwacht wordt dat de auto langer dan één jaar mee gaat, valt de zakelijke auto onder de categorie bedrijfsmiddelen. De aankoop van de auto wordt dus niet rechtstreeks op de kosten geboekt, maar wordt op de balans gezet. Elk jaar wordt er op de zakelijke auto een gedeelte afgeschreven. Dit betekent dat de balanspost elk jaar minder waard wordt en dat er elk jaar een gedeelte op de kosten wordt geboekt.

wat is een bedrijfsmiddel - gereedschap

De loodgieter koopt daarnaast ook nog wat gereedschap in voor een prijs van € 200,-. Het gereedschap is bestemd voor het uitoefenen van zijn bedrijf, er wordt verwacht dat het gereedschap langer dan één jaar mee gaat, maar de aanschafwaarde is onder de € 200,-. Het inkopen van het gereedschap valt daarom niet onder de categorie bedrijfsmiddelen en wordt in één keer in de kosten geboekt. Als de aanschafwaarde van het gereedschap boven de € 450,- geweest was, viel het wel onder de categorie bedrijfsmiddelen.

De loodgieter runt naast zijn normale werkzaamheden ook nog een klein winkeltje waarin hij allerlei gereedschap verkoopt. De loodgieter koopt voor zijn winkel gereedschap in voor een prijs van € 1000,-. Dit gereedschap valt niet onder de categorie bedrijfsmiddelen, omdat het bestemd is voor de verkoop. In dit geval valt het gereedschap dus onder de voorraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis