In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat is een obligatielening

Wat is een obligatielening?

Als een bedrijf geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een investering, kan het door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen. Een obligatielening is een geldlening op lange termijn waarbij het totale bedrag van de lening is verdeeld in verhandelbare coupures (schuldbewijzen). Elke coupure vertegenwoordigt een deel van de lening. De koper van een coupure leent geld uit aan het bedrijf en ontvangt hiervoor een rentevergoeding.

Net als bij een aandeel heeft een obligatie een nominale waarde en een koerswaarde. De koerswaarde van een obligatie kan stijgen en dalen en kan dus afwijken van de nominale waarde. De koerswaarde is onder andere afhankelijk van vraag en aanbod, de kredietwaardigheid van het uitgevende bedrijf en de marktrente.

Het verschil met een obligatie en een aandeel

Een aandeel is een klein stukje van een bedrijf. Als koper van een aandeel ben je deels eigenaar van het bedrijf. Wanneer je een obligatie koopt, leen je geld uit aan een bedrijf (of overheid). Je bent dus geen gedeeltelijk eigenaar van een bedrijf, maar je hebt een schuldbewijs van hoeveel geld je hebt uitgeleend aan het bedrijf. Hierover krijg je een rentevergoeding

Wat is een converteerbare obligatielening?

Een converteerbare obligatielening geeft de koper van een coupure het recht om de obligatie gedurende een bepaalde periode om te wisselen tegen aandelen van het uitgevende bedrijf. Je ruilt je schuldbewijs dus in voor een aandeel in het bedrijf.

Hoe worden obligaties geboekt in de boekhouding?

In dit voorbeeld gaan we uit van een bv die een bedrag van € 500.000 nodig heeft voor een financiering van een investering. De bv besluit hiervoor een obligatielening uit te geven, verdeeld in 500 coupures met een nominale waarde van € 1.000. De interestvergoeding is 5% en de uitbetaling vindt aan het einde van elk jaar plaats. Bij de creatie van een obligatielening wordt de volgende journaalpost aangemaakt:

0860Obligaties in portefeuille€ 500.000
0850Obligatielening€ 500.000

Bij de uitgifte van alle obligaties wordt de volgende journaalpost gemaakt:

1010Bank€ 500.000
0860Obligaties in portefeuille€ 500.000
In dit voorbeeld wordt geen rekening gehouden met agio.

Van de periodieke interestkosten wordt elke maand de volgende journaalpost aangemaakt:

4710Rentekosten lening o/g: € 500.000 * 5% * 1/12€ 2083,33
1710Nog te betalen bedragen€ 2083,33

Aan het eind van elk jaar wordt de volgende journaalpost aangemaakt van de uitbetaling van de couponrente:

1710Nog te betalen bedragen€ 25.000
1010Bank€ 25.000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis