In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat is een stille reserve

Wat is een stille reserve?

Wanneer de boekwaarde – de waarde volgens de boekhouding – van een bezitting lager is dan de werkelijke waarde, is er sprake van een stille reserve. De waarde van de bezitting die op de balans staat komt dus niet meer overeen met de werkelijke waarde van de bezitting.

Omdat de werkelijke waarde van de bezitting niet zichtbaar is op de balans wordt het een ‘stille reserve’ genoemd. De stille reserve kan zichtbaar worden gemaakt op de balans door de activa te herwaarderen tegen de actuele waarde. Dit wordt alleen gedaan bij BV’s en NV’s. Een eenmanszaak of vof hoeft hier dus geen rekening mee te houden.

Stille reserves kunnen betrekking hebben op allerlei soorten activa van een bedrijf, zoals: gebouwen, voorraden, hardware en machines, maar ook op schulden en voorzieningen.

Hoe kun je een stille reserve berekenen?

Voor het berekenen van de stille reserve moet je eerst de boekwaarde en de werkelijke waarde (marktwaarde) van de bezitting berekenen.

Boekwaarde berekenen

De boekwaarde is de huidige waarde van de bezitting volgens de boekhouding. In de meeste boekhoudprogramma’s kan je gemakkelijk de boekwaarde aflezen in de balans. Wil je bijvoorbeeld weten wat de boekwaarde is van je kantoorpand? Klik dan op de balans op de rekening ‘gebouwen’. Het bedrag dat je ziet staan achter de regel van het kantoorpand is de boekwaarde.

Maak je niet gebruik van een boekhoudprogramma of stelt je boekhoudprogramma niet automatisch een balans op? Dan kan je ook zelf gemakkelijk de boekwaarde berekenen. Hoe je dit doet, leggen we je uit in het volgende voorbeeld.

Stel, je koopt een tweedehands bedrijfsauto van € 20.000 en je schrijft deze binnen 5 jaar af met een restwaarde van € 0. Elk jaar schrijf je dan (€ 20.000 – € 0) / 5 = € 4000 af. Dit betekent dat de waarde van de bedrijfsauto op de balans elk jaar met € 4.000 afneemt. De boekwaarde van de bedrijfsauto is dus:

Bij aanschaf: € 20.000
Na 1 jaar: € 16.000
Na 2 jaar: € 12.000
Na 3 jaar: € 8.000
Na 4 jaar: € 4.000
Na 5 jaar: € 0

Marktwaarde berekenen

De werkelijke waarde, oftewel de marktwaarde, laat je berekenen door een taxateur. De taxateur stelt een taxatierapport voor je op en hieruit blijkt de werkelijke waarde van je bezitting. Het kan dus zomaar zijn dat de werkelijke waarde hoger of lager is dan de boekwaarde.

Stille reserve berekenen

Om de stille reserve te berekenen pak je simpelweg het verschil tussen de markwaarde en de boekwaarde. Als de marktwaarde hoger is dan de boekwaarde, spreken we van een positieve stille reserve. Als de marktwaarde lager is dan de boekwaarde, spreken we van een negatieve stille reserve.

We pakken het bovenstaande voorbeeld van de bedrijfsauto er weer even bij. Na 3 jaar besluit je om de bedrijfsauto te taxeren bij de dealer. Uit het taxatierapport blijkt dat de werkelijke waarde van de bedrijfsauto € 10.000,- bedraagt. De boekwaarde is echter na 3 jaar slechts € 8.000,- en komt dus niet overeen met de werkelijke waarde. Er is dus sprake van een positieve stille reserve.
De stille reserve bedraagt: € 10.000 – € 8.000 = € 2.000.
Deze stille reserve wordt vervolgens in de boekhouding opgenomen onder de post Herwaarderingsreserves.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis