In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat is een controlerende tussenrekening

Wat is een controlerende tussenrekening?

Een controlerende tussenrekening wordt gebruikt voor het tijdelijk boeken van een bepaald bedrag, om het er later weer op af te kunnen boeken. Zo wordt in de administratie duidelijk dat er nog een bedrag open staat. Uiteindelijk moet de tussenrekening altijd weer glad lopen (op € 0 uitkomen). Een tussenrekening is altijd een balansrekening. Een tussenrekening wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld of kruisposten of nog te ontvangen- of nog te betalen bedragen. Het is namelijk zo, dat kosten en opbrengsten aan de juiste verslagperiode moeten worden toegekend; ongeacht of deze in dezelfde periode zijn betaald of ontvangen.

Voorbeeld tussenrekening vooruitbetaalde kosten

Op 31 december 2022 ontvang je een factuur voor de kosten van het hosten van je website over het jaar 2023. Deze factuur is een vooruitbetaling, de factuur wordt namelijk al ontvangen terwijl de kosten nog niet gemaakt zijn. Omdat deze kosten betrekking hebben over heel het jaar 2023, is het beter om de kosten ook evenredig te spreiden over het hele jaar en niet om alle kosten te boeken bij de ontvangst van de factuur op 31 december 2022. Hiervoor gebruik je de tussenrekening vooruitbetaalde bedragen. De ontvangen factuur bedraagt € 120,- excl. btw.

Bij de ontvangst van de factuur boek je de volgende journaalpost:

1410Vooruitbetaalde bedragen€ 120
1600Voorbelasting€ 25,20
1500Crediteuren€ 145,20

Vervolgens kan je de kosten evenredig spreiden om voor elke maand een memoriaalboeking aan te maken. Bij de memoriaalboeking voor bijvoorbeeld januari boek je de volgende journaalpost:

4505Websitekosten€ 10
1410Vooruitbetaalde bedragen€ 10

Per maand boek je € 10,- af omdat het jaarbedrag in totaal € 120,- bedraagt. Nadat je alle maanden van 2023 hebt geboekt zie je dat de tussenrekening weer op € 0 uitkomt en dus weer glad loopt. Ook zijn de kosten van de websitehosting nu netjes evenredig gespreid over het hele jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis