In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat is financiële lease

Wat is financiële lease en hoe verwerk je het in de boekhouding?

Financiële lease is een vorm van een langlopende lening waarbij de onderneming (ook wel kredietnemer of lessee genoemd) de economische eigenaar wordt. Dit houdt in dat het risico op veroudering bij de onderneming ligt, en niet bij de leasemaatschappij. De kosten van verzekering en onderhoud komen dus voor rekening van de onderneming. De periodieke leasetermijn (vaak een maand) bestaat uit een rente- en een aflossingsdeel. De totale btw is verschuldigd op het moment van aanvang van de leaseperiode.

Bij aankoop van het bedrijfsmiddel doormiddel van financiële lease wordt het bedrijfsmiddel geactiveerd op de balans en wordt de leaseovereenkomst opgenomen onder het lang vreemd vermogen. Op het leaseobject wordt dus ook elke verslagperiode afgeschreven. Aan het einde van de looptijd kan de onderneming ook het juridisch eigendom verkrijgen van het leaseobject

Hoe verwerk je financiële lease in de boekhouding?

In dit voorbeeld gaan we uit van een bedrijfsauto ter waarde van € 15.000 die doormiddel van financiële lease is aangeschaft voor een periode van 4 jaar. Bij ontvangst van de bedrijfsauto en de factuur wordt de volgende boeking gemaakt:

0150Vervoermiddelen€ 15.000
1630Btw af te dragen hoog€ 3.150
0810Leaseverplichtingen€ 15.000
1500Crediteuren*€ 3.150
* De totale btw is verschuldigd op het moment van aanvang van de leaseperiode.

Bij de ontvangst van de eerste termijnfactuur wordt de volgende boeking gemaakt.

0810Leaseverplichtingen€ 300
4440Leasekosten auto€ 275
1500Crediteuren€ 575
Ter verduidelijking van het voorbeeld is in deze boeking uitgegaan van verzonnen bedragen. Het aflossingsbedrag en de rentekosten staan namelijk normaal gesproken duidelijk vermeld op de facturen die je ontvangt.

De bedrijfsauto wordt in 5 jaar afgeschreven. Er wordt uitgegaan van een restwaarde van € 0,-. Het maandelijkse afschrijvingsbedrag is dan: € 15.000 / 5 jaar / 12 maanden = € 250

4850Afschrijving auto’s€ 250
0150Vervoermiddelen€ 250

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis