In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat is periodematching

Wat is periodematching?

Bij periodematching worden de kosten en opbrengsten aan de juiste periode toegekend, ongeacht of de kosten of opbrengsten in dezelfde periode zijn betaald of ontvangen. Stel je ontvangt een factuur op 1 februari voor de huurkosten van je opslagloods voor de maand januari. Indien je niet gebruik zou maken van periodematching worden de kosten van januari opgenomen in de boekhouding onder de factuurdatum in februari zodra je de factuur ontvangt en verwerkt. De kosten zijn dan dus niet aan de juiste periode toegekend. Om dit probleem te verhelpen wordt er gebruik gemaakt van periodematching.

In de praktijk wordt hier echter wel een ondergrens gesteld. Indien de kosten bijvoorbeeld slechts enkele euro’s per maand bedragen is het niet relevant genoeg om deze aan de juiste perioden toe te kennen.


Bij de kosten kunnen de volgende 2 situaties voordoen:

  • De kosten met betrekking tot eerdere perioden worden achteraf betaald.
  • De kosten met betrekking tot komende perioden worden vooruit betaald.

Bij de opbrengsten kunnen de volgende 2 situaties voordoen:

  • De opbrengsten met betrekking tot eerdere perioden worden achteraf ontvangen.
  • De opbrengsten met betrekking tot komende perioden worden vooruit ontvangen.

Periodematching voorbeelden

Nog te betalen kosten

Nog te betalen kosten zijn kosten met betrekking tot eerdere perioden die achteraf worden betaald. Deze kosten worden dus al in de boekhouding verwerkt voordat de factuur is ontvangen.

Stel dat je als ondernemer een kantoorruimte huurt voor € 900 per kwartaal. De kosten worden achteraf betaald en je ontvangt de factuur aan het einde van elk kwartaal. Volgens het principe van de periodematching boek je elke maand al de huurkosten in de boekhouding, desondanks dat je de factuur nog niet hebt ontvangen.

In dit voorbeeld gaan we uit van de huurkosten van de kantoorruimte over de eerste maand van 2023. In januari, februari en maart wordt dan de volgende journaalpost in het memoriaal gemaakt:

4100Huur kantoorruimte€ 300
1710Nog te betalen kosten€ 300
Rekening 1710 is een tussenrekening en dient dus na verloop van tijd altijd glad te lopen.

Aan het eind van het kwartaal, op 31 maart, ontvang en betaal je de factuur voor de huurkosten van het eerste kwartaal. Van de betaling van de factuur maak je de volgende journaalpost.

1710Nog te betalen kosten€ 900
1010Bank€ 900
De tussenrekening 1710 staat nu weer op 0 en loopt dus weer glad.

Vooruitbetaalde kosten

Vooruitbetaalde kosten zijn kosten met betrekking tot komende perioden die achteraf worden betaald. De betaling van de kosten worden dus al in de boekhouding verwerkt voordat de periodekosten worden geboekt.

Stel dat je als ondernemer een verzekering afsluit voor je bedrijfsauto. De kosten hiervoor bedragen € 240 per jaar en worden vooruitbetaald. De factuur ontvang je op de eerste dag van elk jaar. Volgens het principe van de periodematching boek je elke maand de verzekeringskosten in de boekhouding, desondanks dat je de kosten al hebt betaald.

In dit voorbeeld gaan we uit van de verzekeringskosten van de bedrijfsauto over het jaar 2023. Van de betaling van de factuur op 1 januari 2023 wordt de volgende journaalpost gemaakt:

1410Vooruitbetaalde kosten€ 240
1010Bank€ 240
Rekening 1410 is een tussenrekening en dient dus na verloop van tijd altijd glad te lopen.

Vervolgens maak je voor elke maand van 2023 de volgende journaalpost in het memoriaal:

4420Autoverzekeringen€ 20
1410Vooruitbetaalde kosten€ 20
De tussenrekening 1410 staat nu weer op 0 en loopt dus weer glad.

Opbrengsten

De opbrengsten toerekenen aan de juiste periode gaat op precies dezelfde manier als met de kosten. Het is van belang dat je altijd controleert of de gebruikte tussenrekeningen altijd weer glad lopen. Als dat niet zo is, is er een fout gemaakt in de boekingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis