In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat is restwaarde

Wat is restwaarde?

Restwaarde is de waarde waarvoor je verwacht een bezitting te kunnen verkopen aan het einde van zijn looptijd (economische levensduur). De restwaarde is positief indien het bedrijfsmiddel aan het einde van de looptijd nog kan worden verkocht. De restwaarde is negatief indien voor het bedrijfsmiddel aan het einde van de looptijd nog kosten moeten worden gemaakt voor bijvoorbeeld het afvoeren of ontmantelen.

De restwaarde bij machines, installaties, tweedehands vervoersmiddelen worden vaak ingeschat op € 0,-. Bij nieuwe vervoersmiddelen is de restwaarde 10% van de aanschafwaarde, mits de restwaarde hoger is dan € 1000,-.

Bij alle overige bedrijfsmiddelen moet je zelf een redelijke schatting maken van wat de restwaarde ongeveer zal zijn na het verstrijken van de looptijd. Hiervoor kan je bijvoorbeeld naar de waarde van een zelfde soort bedrijfsmiddel met dezelfde leeftijd zoeken op internet.

Indien de restwaarde te laag is ingeschat zal aan het einde van de looptijd een positief resultaat ontstaan bij verkoop of buitengebruikstelling van het bedrijfsmiddel. Indien de restwaarde te hoog is ingeschat zal aan het einde van de looptijd een negatief resultaat ontstaan bij de verkoop of buitengebruikstelling van het bedrijfsmiddel. Het resultaat heeft invloed op je winst-en-verliesrekening.

De restwaarde wordt tevens gebruikt om de periodieke afschrijving te berekenen op het bedrijfsmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis