In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
wat zijn debiteuren en crediteuren

Wat zijn debiteuren en crediteuren?

Debiteuren zijn klanten waarvan je nog geld moet krijgen. Je hebt aan een klant goederen of diensten geleverd en hiervoor heb je een factuur gestuurd. De factuur is nog niet betaald en dus wordt deze klant een debiteur genoemd.

Stel je bent een hovenier en je hebt bij een klant de tuin onderhouden. Voor de werkzaamheden die je hebt verricht, heb je een factuur gestuurd naar je klant. Tot de tijd dat de factuur nog niet betaald is, is de klant een debiteur. Zodra de klant de factuur volledig heeft betaald zijn zij geen debiteur meer, want zij hoeven je dan niets meer te betalen.

Wat is een crediteur?

Crediteuren zijn leveranciers waaraan je nog geld moet betalen. Je hebt goederen of diensten afgenomen en hiervoor heb je een factuur ontvangen. Deze factuur heb je nog niet betaald en dus wordt deze leverancier een crediteur genoemd. Een crediteur is dus het tegenovergestelde van een debiteur.

Stel je bent een hovenier een je hebt tuingereedschap ingekocht bij een leverancier. Voor de ontvangen gereedschap heb je een factuur ontvangen. Tot de tijd dat je de factuur nog niet hebt betaald, is de leverancier voor jou een crediteur. Zodra je de leverancier volledig hebt betaald zijn zij geen crediteur meer, want jij hoeft ze dan niets meer te betalen.

Debiteuren- en crediteurenadministratie

Het is erg belangrijk om je debiteuren- en crediteurenadministratie goed bij te houden. Zo voorkom je dat je boetes ontvangt voor te laat betalen aan crediteuren en verzeker je jezelf dat alle debiteuren wel netjes aan jou betalen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een ouderdomsanalyse. Zo zie je precies welke facturen open staan en hoelang ze al open staan. Kijk dit dus regelmatig na. De meeste boekhoudprogramma’s hebben een ouderdomsanalyse ingebouwd en dit hoef je dus niet zelf op papier of Excel bij te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis