In dit artikel

Veel bekeken artikelen

Boekhouding uitbesteden?

Doe het vandaag nog en ervaar de rust.
Werkruimte in eigen woning

Zijn kosten van de werkruimte in eigen woning aftrekbaar?

Hierbij een duidelijk overzicht van de eisen. Zie direct of jij de kosten van de werkruimte in eigen woning kunt aftrekken.

  •  Als er sprake is van een zelfstandige werkruimte zijn de kosten aftrekbaar. Dit betekent dat uw werkruimte over een eigen ingang, energievoorziening en toilet moet voorzien. Daarnaast moet het mogelijk zijn om de werkruimte te verhuren aan een derde. Een slaapkamer ingericht als werkruimte is dus geen zelfstandige werkruimte.
  •  Bij voldoende gebruik. Tenminste 30% van de inkomsten moet verdiend worden in de werkruimte in eigen woning. Beschikt u ook elders over een kantoor? In dat geval moet u tenminste 70% van de inkomsten in eigen woning verdienen om in aanmerking te komen voor deze aftrekpost.

 

Voldoet u niet aan de eisen? Dan kunt u de kosten voor de inrichting van de werkruimte in eigen woning, zoals stoelen of bureau’s niet aftrekken. De kosten zijn dus voor uw eigen rekening. Wel mag u de BTW aftrekken mits de kosten 100% voor zakelijke doeleinden worden gebruikt.

Bent u eigenaar van de woning en behoort uw woning tot uw ondernemingsvermogen? Dan komt u voor kostenaftrek in aanmerking.

Twijfelt u of de werkruimte voldoende zelfstandig is? Raadpleeg dan uw boekhouder of fiscaal adviseur. Gezamenlijk kunt u de situatie dan eventueel voorleggen aan de Belastingdienst. U kunt ook het hulpmiddel van de belastingdienst gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

Download Tips voor de perfecte boekhouding

Wordt een expert in boekhouden, zonder enige voorkennis